Pařáky
Pařáky
- Záparník
- Záparní vložka
- Topná tělesa
- Voda
- Pojistný ventil
- Vnitřní plášť
- Vnější plášť
- Tepelná izolace
Činnost:
Před pařením se nádoba dna záparníku naplní vodou, nasypou se brambory a zapnou se topná tělesa. Voda se mnění v páru, která prochází záparnou a paří brambory. Pojistný ventil slouží k úniku přebytečné páry.
Mačkače brambor
Slouží k mačkání pařených brambor
Druhy:
Šnekové
Kolíkové – kolíky upevněné do šroubovici na hřídely
Kombinované – šneky+kolíky
Zpracování jaderných krmiv
Kladívkové šrotovníky
- Rýhované vložky
- Kladívko
- Výměnné síto
- Kladívkový buben
Rozmělňují úderem
Na hřídeli jsou upevněny kotouče, které mají na čepech kladívka. Ve šrotovací komoře jsou rýhované vložky a v dolní části vyměnitelné síto.
Činnost:
Zrno padá z násypky přes hradítko do šrotovací komory, rozmělňuje se nárazem kladívek a nárazem na rýhovanou vložku tak dlouho, dokud neprojde sítem. Síta jsou vyměnitelná, průměr otvorů 1,5-8mm.
Pro další dopravu bývá šrotovník vybaven ventilátorem, který dopravuje hmotu do šrotovníku a čistí síto od šrotu
Válcové šrotovací ústrojí
Zrno pouze mačká
Válcové šrotovníky se skládají z válců s hustými podélnými rýhami. Otáčejí se proti sobě nestejnou rychlostí. Pomalejší válec zrno přidržuje, rychlejší mačká. Zrno se protáhne na 1,5 násobek původní délky, čímž vytvoří tvar vločky o tloušťce 0,7mm, slupka zrna je zachována (dobré trávení zvířat). Účinek mačkání je tlakový i termický (tepelný).
Webová stránka byla vytvořena pomocí on-line webgenerátoru WebSnadno.cz